Wat maakt mij uniek

Hoe onderscheid ik mezelf?

Ik onderscheid mezelf doordat ik alle tijd, ruimte en liefdevolle aandacht heb voor u. Niets is goed of fout en de keuzes die u maakt moeten vooral goed voelen voor u. Ik neem dan ook alle tijd om stil te staan bij de keuzemogelijkheden die er zijn. Daarbij is voor mij het luisterend oor dat ik te bieden heb en de adviezen die ik kan geven op uw wensen erg belangrijk.

Daarnaast onderscheid ik mij door een 'dementievriendelijke uitvaart' aan te bieden. Een afscheid waar specifiek wordt nagedacht over de dilemma’s als gevolg van een dementerende nabestaande; moet ik dit wel vertellen aan mijn moeder? Wordt ze er onrustig van? Kan zij de emoties wel aan? Zal ze haar partner missen als hij nooit meer langs komt? Ze zijn zolang samen geweest, hun levens zijn zo in elkaar verweven, ze betekenden alles voor elkaar, hoe moeten wij dit verlies vertellen?

Elke dag wordt er in Nederland bij 120 mensen de diagnose dementie vastgesteld. Doordat de zorg steeds beter wordt, verliest de partner met dementie regelmatig zijn of haar gezonde partner. Maar vaak zijn nabestaanden daar niet op berekend. Het zorgt dan ook voor dubbel verdriet. Vader is overleden en moeder kan niet bij de uitvaart zijn.

Bij bovengenoemd voorbeeld zoeken we samen uit wat nog wel mogelijk is. Ik zal bijna altijd adviseren om de dementerende partner in te lichten en zoveel mogelijk erbij te betrekken.

Het is moeilijk om te voorspellen wat iemand zich nog zal herinneren van het afscheid. Maar iemand de kans ontnemen om het verdriet een plek te kunnen geven, is nogal wat.

Daarom sta ik voor een ‘dementievriendelijke uitvaart’, want iedereen mag zijn verdriet hebben.

Delen: